N HOUSE housing

東京、馬込に建つ雰囲気の良いヴィンテージマンションの一室のリノベーション。 元々の2LDKの間取りを、光のふんだんに入る1LDKに。

デザインをしていく上で、決して大きくない55平米の間取りを如何に豊かに使うかを 考え、以下の四つの要素を取り入れていくことにした。

|縁側的要素
都会の部屋に縁側を設けるということ。 面積的に昨日が制限される中にあえて何もない突き出しを設ける。 機能を限定しない縁側的スペースは、間取りに少しの広がりと豊かな<余白>となり、 空間と人とを適切な距離感を生んでくれる。

|Compact richness
室、書斎、収納をコンパクトにかつ集約する。
それらを一部屋のコアとして捉え、面積を節約しながらも豊かな空間を生み出すことができる。 都心のホテルに来たような、<心地いい閉塞感>と素材感を取り入れる。

|水平窓を生かす
現在の集合住宅にはない、竣工当時からの趣きのある水平窓。
この形状を大きく生かす間取りにすることで、外光がふんだんに入った広がりのある部屋の印象に。

|陰影礼賛
奥に光を感じさせる間取りにする。 あえて影を作る廊下を作ることで、リビングの広がりを強調させてあげる。 明と暗のメリハリつけ、空間に深みとしなやかさを付加する。
以上4つの要素を、施主の要望でもある色の少ない素材で繋いでいくように計画した。
床には、染色をしたグレイッシュなオークのフローリング、 什器は全てグレーのMDFにて特注、 壁面の塗装はHaymespaintの質感ある塗装、
その中にサッシュやキッチンのステンレスを鈍く光らせることでアクセントにしていった。
少し暖かみのあるグレーの素材の組み合わせや駆体への塗装は、 冷たい印象になりがちなスケルトンの空間をどこか深みのある、しっとりした空間へと 変えてくれている。
そこに施主の選んだセンスのいい家具や、迫力ある植栽が入ることで、 都会的でありながらも、長い時間をゆっくりと過ごせる血が通った空間となっている。

-This project was a renovation of an atmospheric vintage apartment in the Magome neighborhood of Tokyo. We changed the original two-bedroom layout to a light-filled one-bedroom with living room, dining area, and kitchen.
The clients’ requests were simple: good light, a large living room, and minimal use of colors.
Working with the limitations of a 55-square-meter apartment, our intention while conceiving this design was to add richness and depth to the space. We focused on the following four elements:

|Interior Terrace
Our concept for the living room centered on creating the atmosphere of an outdoor “terrace” space inside a metropolitan Tokyo apartment. Up against the limitations of a small floor plan, we took a risk and added a protrusion into the empty space. The interior terrace doesn’t limit the functionality of the room. It opens up the area and adds an enriching “margin” to the room, creating a beneficial sense of distance between people within the space.

|Compact Depth
Integrating the bedroom, study, and storage spaces into a single room at the core of the apartment, we added depth to the apartment while making economical use of floor space. The design and materials incorporate a sense of “comfortable confinement” similar to a downtown hotel.

|Horizontal Windows’ Charm
The apartment’s horizontal windows, which are rare in today’s housing complexes, have a unique charm that we wanted to emphasize. We drew in ample natural light and made the room feel more spacious by taking advantage of the windows’ shape and orientation in our new floor plan.

|Cherishing Shadows
The new layout gives the feeling of light entering from far back in the space. Creating a corridor that dared to cast shadows emphasized the expansiveness of the living room. The balance of light and shadow adds depth and flexibility to the space.
These four elements were integrated through a minimal approach to colors, which was also in line with the client’s request.
The oak flooring is dyed gray. All fixtures are custom-made with gray MDF, and the walls are painted with textured paint from Haymespaint. The design is accented with a dull glow from the window sashes and stainless steel in the kitchen.
Exposing the raw skeleton of the apartment could create a cold and unwelcoming atmosphere, but the subtle warmth of gray materials and painted surfaces draws out the richness originally present in the apartment’s bones.
The client’s tasteful furniture selection and bold house plants adds power to the spaces. While the apartment’s ambience is undeniably urban, it also invites people to pass their time in the space relaxed and unhurried.


Publicity/メディア掲載:

designboom | https://www.designboom.com/architecture/moss-50-square-meter-apartment-tokyo-06-08-2021/
Arch Daily | https://www.archdaily.com/963614/n-house-moss?ad_source=search&ad_medium=projects_tab
TECTURE Magazine | https://mag.tecture.jp/project/20210920-n-house/
New Norm Magazine | https://www.newnormmag.com/ambient-reform
Leibal | https://leibal.com/interiors/n-house/
Design Anthology | https://design-anthology.com/story/vintage-soul-tokyo

Awards/受賞歴

sanwa company design award 2021 winning a prize | https://info.sanwacompany.co.jp/designaward/space/result/2021/

DATA

Type
Apartment 
Category
Interior design / Styling
Date
2021.04
Location
Ota-ku , Tokyo
Size
55.6㎡

CREDIT

Client
-
Interior design
moss.
Interior styling
moss.
Construction
TATSU planning
Partners
plots inc. | Slaptone inc. | a.d.p(Yuki Sataka) | Handihouse Project(Shinya Araki)| Nuri labo+ (Fuminori Kudo)| Design Studio pintto(Jun Terao)| Tan(Kaoru Enomoto)
Photo
TOREAL(Koji Fujii)

back to archive

OTHER WORKS